Innovation Lab

Teknologiske trends for 2009

Another day at the office

Another day at the office

På Innovation Lab lever vi af at forudsige, hvordan vi i fremtiden anvender teknologi. Derfor er vi ekstra populære for tiden, da et nyt år truer, og det derfor er blevet sæson for artikler om hvordan 2009 udformer sig. Nu er jeg en rookie i gamet, men man skal jo starte et sted, så her er mine bud for teknologiske trends i 2009, kedelige som de er.

Pga. krisen bliver 2009 ikke noget kvantespring mht. teknologisk udbredelse. Man satser på det sikre og lidt konservative, hvorfor 2009 formentligt bliver præget af de mest hypede teknologier i 2008, som nu blot gøres tilgængelige for alle (læs: billigere). Det udelukker ellers spændende teknologier som OLED fjernsyn og e-bøger, der ellers har domineret forbrugerteknologimesserne de seneste par år, men når eller hvis de kommer til Danmark i 2009, bliver det sandsynligvis  forbeholdt et lille publikum.

Derfor er følgende liste muligvis kedelig og old-news-agtig, men det er nu engang præmissen, hvilket man kun kan takke forbrugerne for.

Solid State Drive (SSD). Flash harddiskene som man I dag bl.a. finder i Thinkpad X300 og Macbook Air er hurtigere og mere stabile pga. ingen bevægelige dele, hvilket samtidig betyder mindre støj. Fordelene er altså åbenlyse, men prisen per GB er stadig forholdsvis høj. Den vil utvivlsomt falde i 2009, hvorfor diskene vil være at finde i andet end high-end laptops.

GPS mobiler
. Der var engang man fandt vej ved at læse et kort og kende forskel på nord, syd, øst og vest. Sådan er det ikke mere. Snart kan vi ikke finde ud af vores eget hjem, medmindre vi har en GPS til at beregne ruten. Teknologien er efterhånden standard i alle biler og high-end mobiltelefoner, men vil brede sig til alle mobiler, som også mobilkameraet gjorde. Det vil ske i et symbiotisk forhold med lokationsbaserede tjenester, der vil vinde frem efterhånden som alle har en GPS i lommen. Geocaching kan også godt forberede sig på et folkeligt gennembrud.

Smartphones. De var store og klodsede engang, hvor kun forretningsfolk gad slæbe rundt på dem, men så kom Apple iPhone, og verdenen var aldrig helt det samme igen. Mobilen er blevet en minicomputer, der både skal underholde og oplyse, så de dage hvor mobilen kun var til opkald og sms er længe forbi. Paradoksalt nok så er blærefonen fra Apple flere steder i USA blevet et fattigrøvsprodukt, da den substituerer computeren og i det regnestykke, er den et billigere alternativ. Alle producenter spytter nu smartphones ud på samlebånd anført af Apple, Blackberry og HTC med Google Android som dark horse. Så mangler vi blot flatrate datapriser.

Touchscreens. For at få skærmene på de smarte mobiler store nok, må tastaturet ud. Knapper er ”so yesterday”. Alt skal være blankt, skinnende og berøringsfølsomt, og selv hardcore Blackberry har overgivet sig med lanceringen af Storm. Men ikke kun mobiler skal være berøringsfølsomme. Musiksystemer, digitale billedrammer, fjernbetjeninger, ure, borde, køleskabe, bardiske, ALT skal have touchscreens – om ikke andet så bare for at have det. Ejer du ikke mindst én berøringsfølsom skærm med udgangen af 2009, bor du formentligt i en jordhule.

Netbooks. Netbooks eller subnotes er kommet for at blive. Man har åbenbart fundet ud af, at man stort set ikke bruger computeren til andet end at surfe på nettet og tjekke Facebook, og derfor er det meste computerkraft overflødig. Samtidig vokser skyen, så de applikationer man kunne have brug for, kan man tilgå som service. Det skal være småt og mobilt og da det samtidigt er billigt, passer det perfekt ind i disse krisetider. Desuden har minibærbare et mindre strømforbrug, så man redder også lidt af jorden ved at købe netbooks.

Home entertainment. Krisen kradser og i stedet for at gå i byen, på restaurant eller i biografen, så bruges pengene på hjemmeunderholdning. Dvs. masser af (konsol)spil og fladskærme, som jo også skal forberedes på digitalt tv med alt, hvad det medfører af merinvesteringer og vildledning fra detailhandelen.

Phone apps. Smartphones handler i høj grad om applikationer. Apple opdagede med 1. Generation af iPhone, at der ikke kommer noget godt ud af lukkede standarder, hvorfor de åbnede iPhone Store og dermed et kæmpe marked for tredjepartsapplikationer. Nokia og Googles mobilsatsninger handler ligeledes i høj grad om åbne standarder og applikationer, hvorfor mobilbrug i langt højere grad kommer til at handle om tilgængeligheden af applikationer

Robotkæledyr. Der er flere problemer med rigtige kæledyr. De er tidskrævende, der skal sørges for både input – og output, de er sødest som unger (flere afliver deres kæledyr, når de ikke længere er små og nuttede), og man kan ikke bare slukke for dem, når rejsen går til udlandet. Men det kan man med robotkæledyr. Pleo har vist vejen, ungerne elsker den og har endda svært ved at se forskel på den og et levende dyr. Men den er endnu for dyr og savner livagtighed, men Pleo2 eller lign. robotkæledyr er utvivlsomt på vej og vil tage julehandlen 2009 med storm!

Standard