Aarhus GF-Forsikring Polarbears

Aarhus GF-Forsikring Polarbears

Kommercialismen har endnu en gang vist sit grimme ansigt i dansk fodbold og udhulet den magi og ånd, der omkranser en af landets ældste og mest traditionsrige klubber. Det er naturligvis AGF, jeg taler om, som senest har prostitueret noget af det mest hellige, en klub har – nemlig dens stadion. Aarhus stadion (Atletion var også dybt unødvendigt) hedder nu NRGI Park efter et elselskab, hvis navn en 15-årig SMS-afhængig poptøs tilsyneladende har fundet på.

AGF er desværre langt fra de første, som har fået den idé at sælge ud af klubånden og historien for lidt håndører. Middelmådige klubber som FCM og OB har ligeledes udvist manglende klasse og navngivet deres stadion efter kriseramte flyselskaber og banker. Hos herrefolket syd for grænsen er det jo nærmest undtagelsen, hvis et stadionnavn ikke rimer på Corporate Sellout, og selv i fodboldens hjemland, hvor klubintegritet burde være stærkere end noget andet, dukker navne som Reebok og Emirates Stadium op.

En fodboldklub er i den grad identificeret ved dens stadion. Det er her klubben skriver historie, det er her fansene har deres minder, det er her legender bliver født. En klub og dens stadion er så at sige to sider af samme sag. Derfor er det beskæmmende at se, at klubber, i jagten på flere sponsorkroner, ukritisk opgiver ting, som burde være af betydning for dem (og ikke mindst deres fans).

Aarhus Stadion har været en del af AGFs historie siden 1916 og har i nyere tid lagt græs til legendariske kampe som pokalfinalen i 1992 og 3-3 kampen i 1996, hvor guldet blev tabt i sidste minut til de unævnelige. Men den historie og de minder er nu en saga blot, da Aarhus Stadion ikke eksisterer mere, men er blevet degraderet til blot endnu en reklamesøjle på linie med busskure og taxaer. Historieskrivingen foregår nu i 3 års intervaller afhængig af sponsorkontrakten, og det er vel kun et spørgsmål om tid før Aarhus Stadion hedder Djurs Sommerland Store Scene…

Men eftersom klubledelsen tilsyneladende ingen samvittighed (eller klubånd) har, har jeg en række forslag til, hvordan AGF yderligere kan kommercialiseres. Hvorfor fx nøjes med at udlicitere stadionnavnet? Hvorfor ikke selve klubben? Der findes jo et andet forsikringsselskab, hvis navn næsten er for oplagt, nemlig GF-Forsikring. Så kunne man ændre “AGF” til “Aarhus GF-Forsikring”. Og ved at udskille Aarhus er det endvidere muligt på sigt at flytte klubben til en helt anden og mere attraktiv by, skulle det i fremtiden vise sig mere profitabelt, som det ses i amerikansk fodbold. Holstebro GF-Forsikring eller Ringkjøbing GF-Forsikring!? Apropos NFL så er det jo åbenlyst en mangel i dansk fodbold, at klubberne ikke har catchy engelske tilnavne – en trend som de danske ishockeyklubber allerede har taget til sig. Så kunne man tilføje Polarbears til Aarhus GF-Forsikring nu vi har en isbjørn som maskot, og merchandisingmulighederne er dermed næsten uendelige.

Men hvorfor stoppe her? En hidtil uagtet indtjeningsmulighed, hvad angår endorsement er jo spillerne! Duncan viste vejen ved at tage navn efter en aldrende skotte, men spillernes tilnavne skal jo bare udliciteres til interesserede virksomheder. Steffen “Bauhaus” Rasmussen, Danilo “Kaufmann” Arrieta, Tobias “Magasin” Grahn, Peter “Stiften” Graulund, ja find selv på flere. For at sikre nok eksponering, skal spillerne nok have navnet indskrevet på deres dåbsattest, men det er vel heller ikke noget problem, så længe der er sponsorkroner at hente?

Kort opsummering:

Liga:
SAS Liga (tidl. Superliga)

Klub:
Aarhus GF-Forsikring Polarbears (tidl. AGF)

Stadion:
NRGI Park (tidl. Aarhus Stadion)

Cheerleaders (ej at forglemme):
GF-Forsikring Sisters Point (tidl. GF Girls)

Maskot:
Aros GF-Forsikring BabySam (tidl. Aros)

Spillere (udvalgte):
Steffen “Bauhaus” Rasmussen
Thomas “Hummel” Hansen
Danilo “Kaufmann” Arrieta
Tobias “Magasin” Grahn
Peter “Stiften” Graulund

Fanclub:
GF-Forsikring Fanclub Aarhus Gazstation (tidl. AGF Fanclub Aarhus)

Bare et forslag…

(*Note: Den anden artikel af de to artikler, som skaffede mig jobbet på Innovation Lab – den første kan læses her)