Alt om Copenhagen Marathon 2011 i pandadragt

Det samlede beløb fra indsamlingen endte på 17.110 kr.

Som nogle måske har opdaget, så var jeg i søndags ude og løbe en tur gennem København i lidt mere end bare shorts og t-shirt. Her følger en – lang – løbsbeskrivelse og en opsamling på al virakken, der var omkring mit pandarun.

Alle billeder er rippet uden skelen til ophavsret. Rundstyk’.

Forberedelserne

Det samlede løbeoutfit på dagen. Lidt mere end jeg normalt har med. Foto: Jonas Juhler Hansen

Formen var ok. Ikke prangende, men ok. Kunne løbe 10km på omkring 40 min, men tog endnu engang lidt for let på fortræningen. Længste tur var ca. 19km, og løb en enkelt gang i pandadragten – en varm tur på ca. 5km. Det var ikke helt nok. Begyndte også først at løbe med ekstra vægt en uge før. Det var også lidt for sent.

Annemette interviewer mig lige efter testløbet – ca. en måned før løbet.

For at sikre en smule ventilation i pandahovedet, havde jeg skåret huller i baghovedet, så der kunne komme lidt gennemtræk, men det var meget afhængig af vindforholdene. Altså at der var noget.

Her kan man ane hullerne i baghovedet. Ved ca. 13 km. Foto: Søs Nygaard.

Velcro-stropperne, som skulle fastspændes under armene for at holde hovedet på plads, skulle både sidde så stramt at hovedet ikke hoppede rundt, men heller ikke så stramt, at de gnavede armene af. Masser af sportstape rundt om stropperne – og en halv dåse vaseline i armhulerne – skulle yderligere modvirke slid.

Hovedet kunne lige nøgagtig vippes op, så jeg kunne drikke ved vanddepoterne, men for at få nok væske havde jeg en væskerygsæk med, med 1,5l vand – og en aftale med en kammerat ved 21km om genopfyldning. Det reddede formentlig mit liv.

Da udsynet i dragten er virkelig dårlig, var det nødvendig med en guide, så min kollega Annemette stillede op til sit første maraton for at løbe hele turen ved siden af og føre mig igennem. Det, synes jeg næsten, er lige så vildt gjort som mit pandaløb. Næsten.

Udsynet inde i pandahovedet. Gennem øjnene kan man se lige frem og gennem munden lige ned. Foto: Jonas Juhler Hansen.

Tiden var et åbent spørgsmål, men for at have noget at forholde sig til sigtede vi efter 5 timer. Min form – uden panda – ville nok række til en 3:30 tid, så plus 1,5 time med dragten virkede realistisk.

Løbet

Kort før mål. Det kan godt være pandaen smiler, men det gør manden inden i ikke længere. Foto: Thorlak Fink.

For det første: Løbet var det vildeste, jeg nogensinde har oplevet! På een gang ekstremt hårdt og virkelig ubehageligt, men samtidig umådelig sjovt og en kæmpe oplevelse.

Fra vi ankom til startområdet på Islands Brygge til starten gik, var det ret kaotisk. Normalt tripper man lidt rundt, forbereder sig mentalt, tisser 4-5 gange, men vi nåede knapt nok derned før den første journalist ringede. Det var DR Nyheder, som gerne ville følge os rundt hele dagen, så der gik meget tid med optagelser og interview. P3 Nyheder skulle også serviceres, og mange løbere ville lige ønske godt løb eller have taget et billede – ikke ligefrem den optakt, man er vant til.

Fra startskuddet gik og de første par kilometer, løb man så tæt, at det var umuligt at navigere i dragten. Derfor løb Annemette og mig hånd i hånd, så hun fysisk kunne føre mig uden om forhindringer og medløbere.

Ved starten på Islands Brygge hånd i hånd. Foto: Nykredit.

Vi startede i høj solskin – så efter 3-4 km var jeg helt gennemblødt af sved og allerede der temmelig presset pga. varmen. Det blev dog lidt bedre, da det begyndte at blæse lidt.

Dragten – og især hovedet var virkelig, virkelig ubehagelig at have på. Man kogte inde i det store skumgummihoved, det var kun ved vindstød, der kom frisk luft derind, og så er udsynet bare enormt dårligt. Det svarer nok til at tage et par paprør fra køkkenruller op foran øjnene og så løbe en tur blandt 12.000 andre. I 4,5 time.

Efterhånden som løbet skred frem, blev der bedre plads, så jeg kunne løbe næsten uden føring. Foto: Nils Rydh.

Vi fandt dog hurtig en rytme, hvor Annemette løb ved siden af et skridt foran, så jeg kunne se hende, og hun advarede så mundligt eller ved at tage min arm, når vi skulle svinge, der var huller eller kantsten på ruten, eller vi skulle forbi langsommere løbende. Ja du læste rigtigt. Langsommere løbende.

Vi var nede og gå ved alle vanddepoter, hvor jeg samtidig vippede hovedet af for at kunne drikke. Ret hurtigt blev depoterne et lyspunkt alene for at slippe for at være inde i pandahovedet et par minutter.

Hovedet blev tippet af ved depoterne, så der kunne indtages energi. Ved 21 km. Foto: Rasmus Sørensen

Responsen fra publikum var imidlertid helt fænomenal! Langt vildere end forventet. Alle råbte og heppede på pandaen, det var den vildeste modtagelse, man fik hele turen rundt. Ubeskriveligt hvor fedt det var.

Desværre så jeg ikke ret meget af det – hørte det kun, men Annemette kunne fortælle, at pandaen fik det store smil frem hos alle (og at der blev taget rigtig mange billeder). Fx missede jeg, at en stod klar med frisk bambus på ruten. Det var annonceret på twitter, og jeg ville have taget det med for sjov skyld, men så det ikke i farten :(

Her kommer vi fra Elmegade ud på Nørrebrogade mellem 36 og 37 km. Video: Jens Keld Trinskjær.

Efter 10km begyndte knæene at gøre ondt, da de ikke var vant til den ekstra vægt – og derfra gik det stille og roligt nedad. På vej ud mod Fisketorvet begyndte det at regne, hvilket var lidt bekymrende, eftersom jeg løb rundt i en kæmpe svamp, men det stoppede igen efter 4-5km.

Halvvejs føltes det som 30km, tempoet blev langsommere og pauserne længere. Flere gange løb jeg med lukkede øjne i ren udmattelse og frustration over at være inde i pandahovedet – og håbede på, Annemette ville sige til, inden jeg løb ind i noget.

Ved ca. 10 km. Et par mere fra samme serie her og her. Foto: Bo Jørgensen

Hun meldte ud hver gang vi passerede en kilometerafmærkning, hvilket gav god moral – lige bortset fra da hun tog fejl og annoncerede, der var under 9 km igen – da det faktisk var 11. Da hun kort tid efter annoncerede et vanddepot – som alligevel ikke var der – var jeg lige ved at brokke mig, men undlod da hun var helt fantastisk på hele turen og en uvurderlig hjælp.

I Fælledparken for anden gang. Ca. 33 km. Et mere her. Foto: Lasse Christensen.

Overskudsagtigt havde hun taget sin mobil med, som hun brugte til at koordinere med pressen undervejs – især vores ven fra DR, som vi mødte 3-4 gange ude på ruten. Hun havde nu også taget en iPod med, da hun ikke forventede, jeg ville gennemføre, og så havde brug for musik på resten af turen, når hun så skulle løbe alene…

Ved omkring 40 km var jeg i alvorlig krise. Jeg blev svimmel og havde svært ved at holde balancen, hvilket var klare tegn på dehydrering. Hovedet måtte af, og vi var nede og gå – faktisk støttede jeg mig til Annemette, da jeg ikke kunne gå lige. De næste par kilometer småluntede vi – også uden pandahovedet – da jeg ikke turde tage det på, hvis jeg nu kollapsede – det ville være umuligt at få af en bevidstløs person.

Ask Hybel lavede dette improviserede interview ved ca 37 km ved at løbe ved siden af med en iphone. Lyden er ikke ret god, men jeg siger nok, at det er varmt, og jeg er træt.

Da vi nåede over Langebro og kun havde opløbsstrækningen tilbage, var moralen dog så stor igen, at hovedet kom på, og de sidste 4-500 meter blev tilbagelagt med hænderne over hovedet i noget, der mindede om spurt for en næsten blind, dehydreret og fuldkommen udmattet panda.

Fra indslaget på TV2.

Knapt var vi kommet over målstregen før både DR-manden og TV2 var henne for en første kommentar. Da var jeg stadig svimmel, havde kvalme, kramper i maven og det summede i armene. Havde ingen anelse, hvad jeg sagde til dem – eller den Politiken-journalist, som også skulle have historien. Det var ren blur.

Tiden sagde 4:41:50, så målet var nået. Det suverænt langsommeste maraton, jeg endnu har løbet, men uden sammenligning det sjoveste, vildeste, hårdeste – og mest mindeværdige.

En meget træt panda lige efter målstregen. Foto: Lars Ettrup.

Tak til alle ude på ruten, det var så fedt at høre støtten! Tak for alle donationerne til WWF – det blev til næsten 17.000 kr. Og tak for alle kommentarerne på Twitter og Facebook. Det har været supersjovt at læse dem alle – og det lyder til, at det har været en mindre begivenhed på Twitter med liveupdates efterhånden, som vi kom rundt.

Det bedste

Det største ved mit pandamaraton var uden tvivl responsen fra publikum ude på ruten og alle beskederne på Twitter og Facebook. Det alene var det hele værd. Ikke pressedækningen, ikke pengeindsamlingen, men den umiddelbare reaktion fra tonsvis af mennesker, som kunne se det sjove i mit pandafjolleri.

Hvis du synes, Pandarun var et godt stunt, kan du stadig nå at støtte min indsamling på Betternow.

Mere pandarun

Berlingske: Pandaen løber for naturen – print artikel.

TV2.dk: Panda vil løbe 42 km i København – online artikel.

TV2.dk: Maraton: Træt panda skaber jubel – tv-indslag og online artikel (se Jes Dorph lægge op til online-indslaget – til allersidst)

DR Update: Flere løber for en god sag – tv-indslag fra vores DR-ven som brugte hele dagen på at følge os, kun for at se sit indslag blive droppet i tv-avisen pga. noget askesky, så kun en afkortet udgave endte på DR Update.

Politiken TV: Her går starten til Copenhagen Marathon 2011 – se os starte – vi kommer til sidst i indslaget.

Politiken: Velgørende panda løber maraton for penge – onlineartikel.

The Panda Run – blogindlæg af Thomas Bækdal.

Politiken: Se pandaen og dig selv løbe over målstregen – onlineartikel

Målvideo og løbetider fra Politiken.

Flere billeder fra Twitter

Skelbækgade ved ca. 20 km. Foto: Anders Nielsen.

Sønder Boulevard ved ca. 21 km. Foto: Lars Ettrup.

Ved 32 km. Foto: Jane Mejdahl.

Ved ca. 36 km. Foto: Filip Kirkegaard.

Ved 37 km. Foto: Ask Hybel.

Der gufles snacks i målområdet. Foto: Ronni Tino Pedersen.

8 Replies to “Alt om Copenhagen Marathon 2011 i pandadragt”

 1. Jonas, det er f… flot gået, …eller løbet! Det var helt klart den største begivenhed til årets CpH-marathon!

 2. Og tillykke til Annemette med det første marathon!

  Jonas, jeg vil også gerne vide lidt om hvordan du havde det i dagene efter – kommer det i et separat indlæg? :)

 3. Stor stor respekt for dit løb og den fantastiske måde at skabe opmærksomhed om en god sag……

 4. Der er egentlig ikke så meget at sige til, hvordan man har det efter et pandamaraton – andet end at man er meget udmattet og øm i stængerne. På den måde adskiller det sig ikke så meget fra et “almindeligt” maraton.

  Det tager nok lige lidt længere tid at restituere, fordi man har været så afkræftet og dehydreret, men har også holdt de fysiske aktiviteter på et absolut minimum – mens jeg har spist og drukket stort set alt, jeg er kommet i nærheden af.

  Man er også lidt mere træt i hovedet, da det også mentalt har været en kæmpe udfordring, og fordi der denne gang har været mange flere indtryk og meget mere virak om løbet, som man efterfølgende skulle behandle. Det har fyldt meget og efter store præstationer rammer man lidt en bølgedal. Til gengæld er selvtilliden vokset lidt – man kunne jo godt, selvom mange ikke troede på det.

  Og så er mine langetæer ikke blevet blå, som de ellers plejer :)

  @Arndal: Tillykke med løbet selv – var det meningen, du ikke ville under 4 timer? ;)

Comments are closed.